sâmbătă, 14 mai 2011

In cit timp se poate “sparge” parola ta ?


           Odată cu dezvoltarea serviciilor on-line toate activitățile noastre de pe internet stau sub auspiciul unui nume de utilizator (ID) si a unei parole asociata acestui nume de utilizator.
            Te-ai gândit vreodată cât timp i-ar lua unui hacker să-ti spargă parola contului de mail, yahoo messenger sau orice alt serviciu on-line?
          Vă prezint astăzi un site ce calculeaza o perioadă de timp estimativă necesară spargerii unei parole. Nu trebuie decât să introduci parola si scriptul automat va calcula timpul necesar spargerii parolei voastre.

          Cu cât perioada de timp este mai mare cu atât parola este mai sigură.
Pentru a avea parole cât mai dificil de spart este indicat să folosesti atât caractere majuscule cât si caractere minuscule, de asemenea cifrele, caracterele speciale si semnele de punctuatie pot face diferența intre o parolă usor de spart si o parolă practic imposibil de spart.

Site-ul pe care vă puteti testa eficienta parolei este “How Secure Is My Password” si poate fi accesat la adresa: http://howsecureismypassword.net/


     Wawww....ce am facut ?
 
           Cand petreci atat de mult timp online (Eu 1/4 din viata , Tu..?) este usor sa faci o greseala stupida. Un click gresit poate declansa un lant de evenimente care te vor costa timp, bani, concentrare.
          Iata mai jos cele mai stupide lucruri pe care le poti face Online. Sunt atat de evidente, incat probabil ca nu te gasesti in niciuna din situatiile descrise. Totusi, e bine sa verifici pentru a fi sigur. 
 
       Sa crezi ca un link este prietenos …?

             Spam-ul social exploateaza increderea pe care o avem in prietenii nostri online. Nu voi deschide un email de tip spam care provine de la un strain. Dar orice-mi va trimite mama, sotia, prietenul imi va atrage atentia. Astfel ca voi putea da click mai usor pe ceea ce primesc de la sotia mea si raspandirea spamului va continua.
Spam-ul este contagios. Apesi pe link-ul gresit pe Facebook si vei face spam tuturor prietenilor si vei continua asta pana indepartezi aplicatia malitioasa. Majoritatea prietenilor tai sunt probabil si ei pe Facebook si fac aceeasi greseala cel putin o data. Studiile arata ca link-urile periculoase de pe site-urile de socializare sunt la fel de comune ca cele aflate pe un site porno. Nu uita, link-urile nu sunt prietenii tai. Fa o pauza inainte de a da click pe un link din News Feed-ul Facebook. Daca gasesti ceva ce contine “OMG! “sau “LOL” sau altceva care pare nepotrivit din punct de vedere sexual sau socant, copiaza-l si verifica-l cu F-Secure Browsing Protection sau orice alt site de profil: WOT, McAfee Site Advisor, URL Void.

           Te astepti ca lucrurile gratuite sa fie chiar gratuite...?

            In Silicon Valley, exista o vorba: “Daca nu platesti pentru un produs, atunci produsul este chiar tu”. Asta inseamna ca produsul “Facebook “ (de exemplu) nu este un set de unelte care ajuta prietenii in a se conecta.
            Facebook il reprezinta cei 650 milioane de oameni care pot servi ca sursa de marketing bazandu-se pe increderea pe care o au in prietenii lor. “Gmail” iti scaneaza email-urile pentru a oferi reclame bazate pe comunicarile tale private. Acesta este costul utilizarii site-ului lor. Site-urile care ofera muzica si filme gratuite pot oferi si virusi gratuiti. Pe internet, cuvantul “gratuit” (“Free”) poate fi la fel de bine sinonim cu “Atentie!”. Facebook are in mod sigur probleme cu intimitatea online a utilizatorilor. Te va forta sa impartasesti tot mai multe informatii, aplicatii, poze, statusuri, fara a-ti spune vreodata ce sa nu impartasesti cu altii. “Sharing”-ul este afacerea lor; a incuraja timiditatea nu face parte din lista lor de activitati.       Aminteste-ti mereu cuvintele magice: "Nu te astepta vreodata ca altii sa-ti protejeze intimitatea online."
            Folosesti aceeasi cheie pentru toate usile …?

           Stiai? -61% din atacurile din 2010 s-au bazat pe documente PDF malitioase. Aproape fiecare utilizator are un program de citire a PDF-urilor, astfel criminalii cibernetici au folosit acest lucru. Asa ca, de ce sa folosesc cel mai popular program PDF Reader cand ma pot expune atator atacuri? De ce sa folosesc cel mai popular program de orice fel ? Cauta alternative, in special cand vine vorba de crearea unor parole sau intrebari de securitate. Asigura-te ca parola ta nu este cea mai comuna, adica “parola”. Creaza parole puternice pentru conturile tale. Si asigura-te ca raspunsul la intrebarea de securitate nu poate fi ghicit cautand pe profilul tau de Facebook.

           Cum sa iti protejezi adresa e-mail si datele confidentiale din aceasta ? 
                                                                                                                                               Preluat
        
           Cel mai important sfat:
           Nu va tineti datele importante pe mail decat daca este strict necesar. Datele sensibile nu se tin pe servicii de mail publice si gratuite (Yahoo, Gmail, Hotmail etc).
            Lista de sfaturi continua aici:
1. Alegeti o parola greu de ghicit ce contine macar o cifra si/sau o litera mare, pe care sa o schimbati la un interval de cateva luni.
2. Raspunsurile la intrebarile secrete nu trebuie sa fie cele reale si nici usor de intuit. Oricine poate afla cu mai mult sau mai putina munca cum o cheama pe pisica voastra sau ce masina conduceti.
            3. Cand vi se ofera optiunea de recuperare a parolei prin intermediul unui numar de telefon folositi-va de aceasta. Yahoo si Gmail spre exemplu au aceasta optiune.
           4. Setati-va ca adresa alternativa de mail un alt cont, cu o alta parola, cu alte intrebari secrete si alte raspunsuri, ce nu expira daca nu este accesat o perioada indelungata de timp si pe care sa il accesati doar in cazuri extreme.
           5. NICIODATA, dar absolut NICIODATA, nu va inregistrati conturile importante pe adresa     de mail folosita pentru discutiile pe Yahoo! messenger/msn messenger/Gtalk sau care este facuta publica pe internet. Adresa de mail in care tineti datele confidentiale nu trebuie sa fie la indemana oricui, iar aici vorbesc despre a va tine secreta respectiva adresa atat de ochii cunostintelor cat si ai necunoscutilor.
          6. In cazul in care un cont a fost afectat si parola a fost schimbata nu folositi aceleasi pc-uri de la care v-ati logat in ultima perioada pentru a recupera contul. Daca acel pc este virusat si contine un program de tip spyware o sa ramaneti si fara adresa de mail alternativa, or sa vi se afle si raspunsurile la intrebarile secrete si nici nu va veti mai recupera contul. Gasiti un pc de la care nu v-ati mai logat pentru a recupera contul, iar pe al vostru faceti un fresh install al sistemului de operare. Asta inseamna FORMATARE nu doar instalarea sistemului de operare peste cel vechi.
          7. Nu dati nimanui parolele voastre. Nici macar prietenilor. Pe messenger mai ales puteti vorbi nu cu un prieten in care aveti incredere 100%, ci cu cineva care i-a furat contul prietenului si incearca sa afle si datele contului vostru.
          8. Nu raspundeti la intrebari dubioase de tipul “cum o cheama pe invatatoarea ta din generala”.
          9. Nu folositi aceeasi parola la toate conturile pe care le detineti. Un cont = o parola unica.
        10. Folositi serviciile de tip mailinator.com pentru a va creea conturi pe site-uri de care nu aveti cu adevarat nevoie si la care veti renunta in scurt timp.
        11. Nu descarcati atasamente cu extensia exe, scr, bat, pif, com.
        12. Folositi 2 browsere. Unul cu care va logati pe conturile importante si altul pentru browsing pe internet. Cel pentru browsing pe internet sa fie setat ca default browser (browser implicit), iar cel pentru conturi sa fie browser secundar.
        13. Recomand sa nu dati click pe linkurile primite in mail ci sa dati click dreapta pe acestea, sa copiati linkul si sa il accesati cu un alt browser (nu in alta pagina a aceluiasi browser cu care sunteti logat pe cont ci in alt browser).
        14. Intotdeauna dati “sign out” cand va terminati treaba pe contul respectiv.
        15. Folositi un produs antivirus updatat la zi si browsere updatate la zi.
        16. Nu descarcati programe din surse nesigure.
        Daca am mai uitat ceva voi face update la acest articol in timp. Puteti lasa si voi in comentarii idei care mi-au scapat si le voi adauga aici.

  Protejeaza-ti parolele - Protectie keyloggers 
 


          Stiu ca foarte multi dintre voi percepeti parola ca pe ceva secrect si ati vrea sa ramana asa nu? dar ce faceti daca v-ati ales cu un mic virus de tip keylogger care inregistreaza tot ce introduci de la tastatura (ID, parole, cont bancar etc.) si toate astea fara sa stii si din motive nebanuite nici antivirusul nu l-a detectat.

Stiu ca sunt cativa care au auzit de tastatura virtuala care face parte din WindowsXp si Windows Vista/7 eee aceasta metoda va pot spune ca o sa va confere o protectie destul de mare impotriva acestor keyloggers.


          Unde gasiti tastatura virtuala in Windows Xp:


          Pentru a folosi tastatura virtuala atunci cand introduceti fie parola la messenger, parola sau/si ID-ul de email, logarea in contul online de la banca (chiar daca aveti si o alta metoda de securitate in plus precum un TOKEN) urmati pasii de mai jos:

         Dati click pe butonul Start —> Programs —> Accessories —> Accessibility si dati click pe On- Screen Keyboard si o sa se deschida Tastatura Virtuala pe care o veti folosi cu mouse-ul, dar asta numai dupa ce ati dat click in casuta de ID sau parola. 


          Unde gasiti tastatura virtuala in Windows 7:


          In Windows 7 este mult mai usor de gasit, tot ce trebuie sa faceti este sa dati click pe start si apoi sa scrieti in casuta aceea de jos keyboard, apoi undeva sus de tot o sa va apara On- Screen Keyboard. Dati click pe acel link si se va deschide tastatura virtuala.



M

Admin Vic

ABOUT YOURSELF HERE



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu